בשנים האחרונות צומח תחום הגישור בישראל, ומשמש כתחליף להליכים משפטיים, בין אם למטרות יישוב סכסוכים אישיים או עסקיים. מעמד הגישור והמגשר, כמו גם המטרות שלו, מוסדרות בישראל בחוק. מי יכול לפנות לגישור? כולם. בני זוג שנמצאים על סף גירושים, שכנים, שותפים עסקיים, חברות מסחריות ועוד.

מה זה בדיוק גישור?

גישור נערך לאחר החלטה משותפת של שני הצדדים, ולאחר שהגיעו להסכמה בנוגע לאופי ההליך ולזהות המגשר. המטרה של הגישור היא בסופו של דבר לאפשר לצדדים לנהל משא ומתן יעיל וממוקד ללא העוינות והבירוקרטיה שמאפיינת הליכים משפטיים, או לחילופין ללא הסחבת האופיינית להגשת תביעה לבית המשפט.

מגשר הוא אדם שהוסמך כאיש מקצוע, והוא מחזיק ברישיון של משרד המשפטים לעסוק בתחום. לפני הכל, המגשר הוא אדם חסר פניות, ואין לו אג’נדה מלבד להביא לסיום מוצלח של הגישור. להבדיל מגישור, קרבות משפטיים עשויים להיות מלוכלכים ומהווים משחק סכום אפס, כלומר – כל אחד מהצדדים משחק על כל הקופה, ורווח של אחד הוא הפסדו של האחר.

הליך הגישור מתנהל אחרת למן ההתחלה. המגשר מקשיב לשני הצדדים, ומטרתו היא לזהות את האינטרסים האמיתיים והבסיסיים ביותר של שני הצדדים, על מנת להגיע לליבה האמיתית של המחלוקת. הסכסוך איננו נבחן מהפריזמה של ההכרעה הנחוצה בלבד, אלא כחלק מרשת האינטרסים, הסיבות והמניעים של שני הצדדים.

או אז מחפש המגשר פיתרונות יצירתיים בהם כל אחד מהצדדים יוותר על דבר מסוים, כשבשאיפה שניהם יקבלו את הדברים החשובים ביותר להם. המגשר בעצם אמור להניע את הצדדים להגיע לפשרה, במטרה לסיים את הסכסוך. להבדיל משופט או מבורר, מגשר איננו כופה החלטות על מי מהצדדים, אלא מחפש למצוא פתרון שיהיה מוסכם על כולם. אם הצדדים אינם מרוצים, המידע שעלה במהלך הגישור נותר סודי וחסוי, איננו יכול לשמש בבית משפט, אליו יכולים הצדדים לפנות בכל עת.

מי מתאים להיות מגשר?

התכונות שהופכות מגשר למגשר מוצלח הן משיכה לפתרון סכסוכים, יחסי אנוש ברמה גבוהה, יכולת הכלה, רגישות גבוהה, יכולת להניע אנשים לפשרות (בעדינות ובחן) וכדומה. לימודי ההעשרה בנושא גישור או חוגים שמלמדים גישור מתאימים קודם כל שרוצה להיות מגשר או למשפטן שמחפש לשדרג את היכולות שלו לסגור עסקאות טיעון. אבל לא רק להם זה מתאים, אלא גם למי שעוסק במשאבי אנוש, למנהלים או לכל מי שעובד באופן קבוע עם אנשים. מדריכים של חוגי גישור מחדדים אצל התלמידים את התכונות שחשובות לגישור, וגם מלמדים טכניקות מוכחות לחתור אל הפשרה האופטימלית. רבים גם אומרים שלימודי גישור גם מסייעים בפתרון סכסוכים בחיים האישיים.

גישור לבני נוער

בכפר הנוער כנות מתקיימים קורסי גישור לחניכים. חניכים הרואים עצמם מעורבים בחיי החברה ומעוניינים להשתלב בצוות המנהיגות של הנוער, מצטרפים לקורס והופכים למגשרים צעירים. בתוקף היותם בוגרי הקורס ודוברי “שפת הגישור” הם מסייעים בפיתרון סיכסוכים בין החניכים ומאפשרים קיום אווירה גישורית בחצר הכפר וכך יצירת תרבות רגועה, פחות אלימות, פחות סיכסוכים, פחות מריבות. וכשהם קיימים פיתרונות יצירתיים בתהליך הגישור.